online in ondertrouw

Online in ondertrouw
nieuws_onlinetrouwen

Goed nieuws! Vanaf 1 september 2015 wordt het super gemakkelijk om in ondertrouw te gaan: online in ondertrouw. Dankzij de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand hoeven aanstaande bruidsparen namelijk niet meer naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan.

Elektronische aangifte ondertrouw.

Geliefden die gaan trouwen kunnen vanaf 1 september 2015 met een paar klikken op de muisknop hun bruiloft bij de gemeente aankondigen. Hoeft niet, mag wel. Via een te downloaden, in te vullen en op te sturen formulier is in ondertrouw gaan in een paar minuten gepiept. Hetzelfde geldt voor het geregistreerde partnerschap. In beide gevallen geldt nog wel dat de aangifte minimaal twee weken voor het officiële huwelijk of partnerschap moet gebeuren. In die twee weken worden de persoonsgegevens van het gelukkige bruidsstel gecontroleerd. De ‘toestemming’ om te trouwen vervalt nog steeds na een jaar. Het online aanmelden van je bruiloft is gratis en bovendien heel erg gemakkelijk!

Ondertrouw traditie

In ondertrouw gaan is tegenwoordig steeds meer een klusje dat nog even snel gedaan moet worden voordat je verder kan met het voorbereiden van je bruiloft. Vroeger was het echter van grote betekenis. De dag dat je in ondertrouw ging was de dag dat gasten cadeaus konden sturen en er werd ook al een feest gegeven. Ook markeerde de dag van de ondertrouw het begin van de bruidsdagen. In ondertrouw gaan betekende toen niet alleen maar feest: de gasten hadden vanaf dat moment ook de kans om bezwaar te maken tegen het huwelijk. In de loop der jaren zijn de formaliteiten en feestelijkheden verdwenen en werd in ondertrouw gaan vooral een administratieve taak. Gelukkig wordt deze taak met de komst van de nieuwe wet een stuk gemakkelijker en kan je na een paar minuten op de computer gewoon weer verder met het plannen van je bruiloft!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.